Hoe is het voor jou allemaal begonnen Bas, het vegan eten?
Ik ben nu ongeveer drie jaar vegan. Het begon door een vriendin van vroeger die vegan was. Als ik vragen had, dan kon ik bij haar terecht over bijv. nieuwe recepten. Dat is lastig in het begin, want heel veel dingen, die je normaal vindt, mag je plotseling niet meer eten zoals boter, eieren, kaas, vlees etc.. Dat is voor heel veel mensen een groot deel van wat ze dagelijks nuttigen. Ook in producten die je kant en klaar koopt, zoals croissantjes en brood, zitten allerlei dingen die niet vegan zijn. Dus dat is echt wel even wennen in het begin. Persoonlijk had ik daar niet zoveel last van en was ik best snel om. Ik ervaar de vegan levensstijl nu als heel fijn. Ik voel me nl. nooit slecht, nadat ik heb gegeten en dat had ik vroeger wel heel vaak. Je eet bv. iets waarvan je weet dat het niet heel gezond is zoals een pizza. Dan krijg je last van je maag of je wordt misselijk. Gelukkig heb ik dat nu nooit meer en dat is heel fijn.

Destijds ben ik cold-turkey gestopt met ongezond eten. Dan moet je alle recepten die je kent of aanpassen of wegdoen. In het begin ben ik lang bezig geweest met het zoeken naar recepten en at ik alleen maar broodjes pindakaas, omdat ik niks anders wist te verzinnen, haha. Gelukkig werd ik gewezen op een paar YouTube kanalen, zoals “The Happy Pear”. Dat zijn tweelingbroers uit Ierland en die publiceren een hele playlist met recepten die ze binnen vijf minuten klaarmaken. Supersnel en meestal niet heel duur.


Hoe ziet je lunch bij Lens eruit?
Er is genoeg aanbod voor mensen die geen vlees eten – als Bri (de chef van Lens) er niet is  – om je eigen lunch te maken. Bri zelf kookt vier dagen per week, tal van vegetarische en veganistische gerechten.


"Ik hoor ook steeds vaker tijdens de lunch dat veel collega’s proberen minder vlees te eten. Zo eet Christina nu al een aantal weken uitsluitend vegan en dat is begonnen sinds ze bij Lens is komen werken. Die invloeden zijn er dus wel. En binnenkort is iedereen bij Lens natuurlijk vegan, haha.."

Welk advies zou je aan mensen geven die willen starten met vegan eten?
Als je vegan wil gaan eten, is het eenvoudig en gemakkelijk om de vegan variatie te proberen van de standaard gerechten die je graag eet. Dus als je bijvoorbeeld houdt van chili met gehakt, zoek dan op internet hoe je een vegan chili kunt maken.  Dat is een simpele manier om niet meteen allerlei nieuwe en (nog) onbekende dingen te leren eten. Zelf eet ik ook veel meer fruit. Het is een hele makkelijke manier om onbewerkt voedsel te eten dat gezond en lekker is en een voldaan gevoel geeft. Ook zou ik willen adviseren om niet in één keer te willen overstappen. Doe het rustig aan, want zo’n verandering is toch heel lastig wanneer je al lange tijd aan een vast eetpatroon gewend bent.

Restaurant tips van Bas:                                                      
– Soil of Amsterdam
– Terrazencentre
– Veganees
– Vegan Sushi Bar
– Meatless District
– Vegan Junk Food Bar

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Hafid

Hafid Oumaki is een van onze toppers van beheer. Ondanks dat hij al een tijdje meeloopt bij Lens is hij nooit uitgeleerd.

Laura

Nog maar net in dienst en nu al volop bezig met haar ontwikkeling! Lees in dit interview hoe de cursus InDesign Laura is bevallen.