Waarom heb je gekozen om de cursus InDesign te volgen?
Eva is onze grafische vormgever binnen Lens. Helaas is zij niet elke dag beschikbaar voor ons. Als er tussendoor kleine aanpassingen in brochures of andere communicatiemiddelen nodig waren, was dat een uitdaging. Toen dacht ik, dat ga ik doen! Het leek me heel leuk om daar wat meer over te leren.

Kun je ons meenemen in wat je zoal leert bij deze cursus?

In het begin van de cursus begin je echt met de basis. Adobe InDesign heeft megaveel opties en knopjes. Dit was dus een kwestie van door het programma heen lopen. Echt de basics.

Verder kregen we elke week een huiswerkopdracht die je de week daarna moest inleveren. Deze opdrachten werden steeds uitgebreider. Mijn eerste opdracht was het maken van een poster. Hierbij let je vooral op de simpele basis zoals uitlijning en lettertype. Daarna was het bijvoorbeeld een boekje van 4 pagina’s, inclusief inhoudsopgave. Daarbij ging je al veel meer letten op details.

Een leuk voorbeeld van een huiswerkopdracht is dat we de poster uit de eerste les tot leven moesten brengen. Je moest dus iets in beweging krijgen. Een animatie. Ik had een band poster gemaakt van Mumford & Sons met de locatie Londen. Om de locatie weer te geven had ik een rode bus met tekst erin gemaakt. In de opdracht waar ik iets tot leven moest brengen heb ik de bus door de poster heen laten rijden.

Een wat saaier – maar wel belangrijk – onderdeel van de cursus is dat je leert hoe je een bestand opzet qua marge, snijlijnen, kleuren, en hoe je dit aanlevert bij de drukker.

"Waar ik trots op ben is een kookboekje dat ik heb gemaakt met een aantal recepten erin. En natuurlijk ben ik ook heel trots op mijn rijdende bus!"

Op welke opdracht ben je het meest trots?

Bij de eerste opdracht zie je echt dat het nog heel knullig is. De laatste opdracht is al een stuk mooier. Waar ik trots op ben is een kookboekje dat ik heb gemaakt met een aantal recepten erin. En natuurlijk ben ik ook heel trots op mijn rijdende bus! 😉

 

Hoe pas je de kennis die je bij de cursus hebt geleerd toe in je werk?

De timing van mijn cursus was perfect, omdat Eva op vakantie ging. Tijdens haar vakantie moest ik een aanbesteding vormgeven. Daarnaast heb ik in die periode bijvoorbeeld ook de interne nieuwsbrief, brochures en posters gemaakt. Ik heb de taken van Eva dus overgenomen in haar afwezigheid. Superleuk om te doen, het kost mij alleen nog een stuk meer tijd dan wanneer Eva het oppakt.

Ik denk dat ik 2 volle dagen bezig ben geweest met de nieuwsbrief. Ik kan me niet voorstellen dat Eva daar ook zo lang mee bezig is. Het is wel echt een vak apart. Ik ga nooit een grafisch vormgever zijn, maar ik ben wel blij dat ik het heb geleerd en nu breder inzetbaar ben.

 

Je hebt dus niet de ambitie om grafisch vormgever te worden?

Ik vind het heel leuk om te doen en oefening baart kunst, maar je moet ook oog hebben voor wat esthetisch mooi is. Ik heb niet de illusie dat ik daar ooit heel goed in ga worden. Maar als er al templates liggen van bijvoorbeeld een brochure of nieuwsbrief, kan ik dat nu prima aanpassen. Ik ben nu bijna dagelijks wel iets aan het doen in InDesign. Het is dus superhandig dat Eva met de belangrijke dingen bezig kan zijn en ik af en toe kan bijspringen.

 

Was de studie lastig te combineren met je werk?

Ik heb de hele cursus naast mijn werk gevolgd. Een keer in de week had ik 2,5 uur les en daarnaast moest ik de huiswerkopdrachten maken waar je wel 6 tot 8 uur mee bezig bent. In totaal kostte het dus wel veel tijd. Voor een tijdje, 8 weken, is dat niet zo erg, maar het was wel veel. Ik moest sinds tijden weer in het weekend mijn huiswerk maken. Naast je werk is dat dus wel druk, maar ook heel leuk!

Het enige echte nadeel vond ik dat je al de hele dag achter je laptop zit, dat je thuis even snel wat eet en dan ook nog de hele avond achter je laptop zit.

 

Wat is de volgende cursus die op de planning staat?

Het lijkt me leuk om van mijn ontwikkelbudget nog een cursus Illustrator of Photoshop te doen. Deze worden beiden aangeboden bij de organisatie waar ik de cursus InDesign heb gevolgd. Dat lijkt me een handige aanvulling. In de praktijk zie je namelijk vaak dat deze programma’s worden gecombineerd, en hier heb ik nog vrijwel geen ervaring mee.

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Hafid

Hafid Oumaki is een van onze toppers van beheer. Ondanks dat hij al een tijdje meeloopt bij Lens is hij nooit uitgeleerd.

Rinske

Dat er bij Lens alle ruimte is voor persoonlijke groei bewijst Rinske nog maar eens. Van tijdelijk bijbaantje tot fulltime Marcom teamleider. Ze neemt ons mee door haar groeipad.