Waarom heb je gekozen om de elektrotechniek opleiding te volgen?

Voordat ik naar Nederland kwam, runde ik samen met een andere collega de beheer afdeling van boilers en geisers. Hier waren we verantwoordelijk voor de installatie en reparatie van deze apparaten, en gaven we instructies aan installateurs en klanten. Ik wist toen ik in Nederland kwam dat ik iets soortgelijks wilde doen als in Marokko. Een baan waarbij ik verschillende taken kan uitvoeren en met mijn handen kan werken. Ik heb toen 6 maanden als loodgieter gewerkt, maar dat was niks voor mij. Mijn passie ligt toch meer in de elektra. Toen kwam de vacature van Field Service Engineer, wat toen anders heette, bij Lens voorbij. Dit sloot precies aan bij mijn wensen.

Op het moment dat ik bij Lens begon had ik nog geen opleiding in de elektrotechniek. Ik heb in de beginperiode dus heel veel geleerd van collega’s.

Uiteindelijk wilde ik toch ook graag een diploma behalen in de elektrotechniek. Dit helpt je namelijk in je werk. Als je veel wil weten over je werk dan moet je dat gaan studeren. Binnen de elektrotechniek werk je natuurlijk met elektriciteit en is het heel belangrijk dat je goed weet wat je doet. Daarnaast ben ik ook iemand die alles goed wil weten. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om de studie te gaan volgen.

"Uiteindelijk wilde ik toch ook graag een diploma behalen in de elektrotechniek. Dit helpt je namelijk in je werk. Als je veel wil weten over je werk dan moet je dat gaan studeren."

Kun je ons meenemen in wat je zoal leert bij deze opleiding?

Ik had al heel veel geleerd voordat ik begon aan de studie. Ik ben momenteel ook stage aan het lopen, maar ben eigenlijk niet echt een stagiair. Binnen mijn stage kijk ik nu vooral naar dingen die ik nog niet eerder heb gedaan binnen Lens. Bij Lens heb ik natuurlijk veel te maken met zonnepanelen en omvormers, maar minder met de AC zijde. Bij de AC zijde moet je denken aan een lamp vervangen, stopcontacten verplaatsen of meterkasten ombouwen. Hier heb ik nog weinig ervaring in. Dit is waar ik me nu op focus.

Bij mijn stage mag ik nu een project helemaal zelf uitvoeren. Dat betekent het werk voorbereiden, afspraken maken en ik word de hoofdmonteur van de installatie. Hier leer ik heel veel van!

Daarnaast leer je bij elektrotechniek de installaties kennen. Dit helpt je bij het zoeken naar een storing want dan weet je waar je op moet letten. Een aanpassing maken in de installatie wordt dan eenvoudiger. Ook denk ik dat je creatiever wordt met het installatiewerk, omdat je in verschillende situaties een plan voor de installatie moet maken.

Naast alle vakinhoudelijke kennis leren we ook over belangrijk randvoorwaarden, zoals hoe je veilig werkt en hoe je met klanten omgaat.

 

Hoe pas je de kennis die je bij de opleiding leert toe in je werk?

Als je een storing wil verhelpen, heb je heel veel kennis nodig. Wat ik nog niet heb geleerd tijdens mijn werk bij Lens, vult de opleiding precies aan.

 

Is je studie lastig te combineren met je baan?

Momenteel is het wel druk, omdat ik stage loop, nog projecten doe bij Lens, moet studeren en ook nog familie heb. Dit betekent dat ik ook op zaterdag en zondag aan het studeren ben. Dat lukt doordeweeks niet.

 

Verder was het vooral lastig dat ik het hele systeem nog niet goed kende in Nederland, omdat ik hier nieuw ben. Ook is er soms een taalbarrière. Als ik bijvoorbeeld iemand belde voor hulp kon diegene mij niet goed verstaan. Daar heb ik wel heel veel van geleerd. Nu ben ik helemaal zelfstandig en daar ben ik trots op!

 

 

 

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Levien

“Ik wil bijdragen aan de transitie naar een duurzamere samenleving. Dat is één van de redenen dat ik in de duurzame energiesector terecht ben gekomen en nu alweer 10 jaar bij Lens werkzaam ben”.

Evert

Zeg je duurzaamheid dan zeg je Evert.