Evert, vertel.. hoe is het allemaal begonnen?

Het begon 12 jaar geleden met een wedstrijd van een energiebedrijf waarbij werd opgeroepen om samen met de buren in je straat acties te verzinnen die te maken hebben met energiebesparing. Voor elke actie die je deed kon je punten verdienen. Zo hadden we bijvoorbeeld ‘warme truien dag’ bedacht waarbij iedereen de verwarming laag zet en dikke (kerst)truien aandeed. Hier maakten we dan een foto van en daar kregen we punten voor. De straat die de meeste punten verzamelden won een ‘Klimaatstraatfeest’. Naast dat er aandacht was voor het klimaat leerde je zo ook nog eens je buren kennen.

Samen met mijn buren raakten we verwikkeld in een hevige strijd met een straat die haaks op onze straat staat. Het ging redelijk gelijk op, maar we hebben de strijd nipt gewonnen!

Als aanjager van de onze straat, was ik toch wel benieuwd naar de kartrekker van de andere straat. We raakten in contact en kregen het idee om deze acties door te zetten. We hebben de gemeente benaderd of ze hier ook interesse in hadden. Dit werd heel positief opgepakt. Hieruit is Diemen Klimaat Netwerk (DKN) ontstaan.

“We hebben de gemeente benaderd of ze hier ook interesse in hadden. Dit werd heel positief opgepakt. Hieruit is Diemen Klimaat Netwerk ontstaan.”

En wat is het dat jullie deden met DKN?

Met DKN hebben we ook weer verschillende acties opgezet. Denk aan filmavonden met klimaatfilms over bijvoorbeeld vleesloos eten en de gevolgen van klimaatverandering op de wereld. Aansluitend op de films organiseerden we dan discussie- of vragenrondes.

Toen de gemeente het plan om klimaatneutraal te worden op de agenda had gezet, hebben we een actie opgezet om uit te dragen dat dit ook door de bewoners wordt gesteund. In samenwerking met kinderen hebben we voor de raadsvergadering op het gemeentehuis een heel dorp met zonnepanelen en windturbines gebouwd, waar je doorheen kon lopen. Zo zag je direct wat de mogelijkheden allemaal waren. Het plan is uiteindelijk unaniem aangenomen.

Uiteindelijk is DKN omgetoverd tot Duurzaam Dorp Diemen,vanwege de meer positieve klank. Daar hebben we ook weer allerlei duurzaamheidsacties onder gehangen. We werden een begrip in Diemen. We zaten aan tafel met gemeente en ambtenaren en hebben geholpen met beleidsplannen. We werden voor alles gevraagd.

 

En wat is er overgebleven van Duurzaam Dorp Diemen?

Na verloop van tijd werd het teveel waardoor mensen afhaakten. Ik bleef uiteindelijk met één iemand anders over. Dat is ook het moment dat ik met een nieuwe baan bij Lens begon, in 2018. Die combinatie bleek ook wat veel te zijn dus ben ik gestopt. Toch zijn de verzoekjes niet opgehouden. De gemeente wilt graag met bewoners van Diemen praten en dan komen ze toch vaak weer bij mij terecht. Helaas heb ik vaak geen tijd om op die verzoekjes in te gaan.

 

Terugblikkend op alle acties en initiatieven, welke actie vond je het leukste of meest succesvol?

De actie tegen biomassa. Er ligt een plan van Vattenfall om een biomassacentrale te bouwen. Biomassa is volgens formele EU regels duurzaam, maar het is verbranden van hout. In Zweden doen ze bijna niks anders, maar daar is dan ook 90% van het land bedekt met bomen en groeien er ook wel weer nieuwe bomen. In Nederland ligt dat anders. Wij hebben hier bijna geen bos dus als je dat gaat verbranden houden we niks meer over. Daardoor worden er bomen vanuit andere landen geïmporteerd. Naar mijn idee zijn er voor Nederland meer duurzame mogelijkheden.

 

Hoe zijn jullie in actie gekomen?

We zijn het gesprek aan gegaan met Vattenfall en de overheid. We kregen te horen dat er geen mogelijkheid is om de centrale tegen te houden, omdat alles binnen de regels valt. De vergunning is er toen gekomen. Duurzaam Dorp Diemen heeft hier veel ophef over gemaakt, door het schrijven van artikelen, internationale contacten aan te leggen, contact te zoeken met Amsterdam Fossielvrij en we hebben Extension Rebellion gevraagd een raadsvergadering te verstoren. Uiteindelijk is de biomassacentrale er nog steeds niet.

 

Op dit moment zet je je ook nog steeds in voor duurzaamheid. Hoe doe je dat?

Zo’n 30 jaar geleden ben ik lid geworden van een windmolen coöperatie. De meeste windmolens worden hedendaags door grote bedrijven geplaatst. Oorspronkelijk werden deze gezamenlijk door particulieren geplaatst in een buurt waar ze een windmolen wilden. De coöperatie bestaat nog steeds. Hier ben ik ook in het bestuur terecht gekomen en heb ik geholpen met windprojecten in Nederland.

Ik zit in deze coöperatie omdat ik het belangrijk vind dat omwonende input kunnen geven. Zelf stroom kunnen kopen, zelf kunnen investeren en voordeel kunnen krijgen. Het is belangrijk dat we windenergie krijgen. Ik voer veel discussies. Zo zit ik bijvoorbeeld in een klankbordgroep met gemeente Amsterdam en een aantal inwoners om dit voor elkaar te krijgen.

 

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Zoë

Doordeweeks ondersteunt zij het sales team als Technisch Sales Enigneer, maar in haar vrije tijd ontpopt zij zich als klusvrouw tijdens de verbouwing van haar klushuis.

Dirk

“De kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan wil ik gaan overbrengen aan de nieuwe accountmanagers die bij Lens komen werken”.