Schuilt er in jou soms een stiekeme timmervrouw?

“Het kopen van een klushuis komt eigenlijk door Wouter, mijn vriend. Die was van beroep timmerman. Hij heeft altijd gedroomd van een klushuis en hij heeft dan ook het meeste gedaan. Ik vond het zelf ook een leuk idee, anders moet je er natuurlijk niet aan beginnen. Het leek me heel leuk om alles zelf te kunnen bedenken. Het was überhaupt lastig een huis te vinden in de huidige woningmarkt. Een klushuis is dan beter, omdat heel veel zich daar niet aan wagen. Via via liepen we tegen ons huis aan. We hadden toen nog niet bedacht wat de mate van het klushuis precies was.”

“Het leukste is om te zien dat wat je bedenkt er komt."

Hoe erg was het?

“Alles moest verbouwd worden. Er waren gelukkig wel een aantal basis dingen die goed waren. Het raamwerk bleef staan en er was dubbel glas. De rest hebben we gestript en weer opgebouwd. Ook leuk om te vertellen is dat de vorige eigenaar een verzamelaar was en het huis fungeerde als een halve opslagplaats. We hebben het huis gekocht met alle inhoud dus het uitzoeken van al die rotzooi was ook nog heel veel werk!”

 

Hoe lang ben je nu bezig met klussen?

“Even goed denken. In juli is dat 2 jaar.”

 

En heb je er al die tijd ook gewoond?

“We zijn in juli begonnen. Zelfs voordat de koop rond was. Zoals gezegd kende we de verkoper via via waardoor we de sleutel al konden krijgen met een zogenoemd sleutelcontract. De financiering met een klushuis is wat lastiger. Dan moeten alle details kloppen. Uiteindelijk was in augustus de overdracht. We hebben de laminaatvloer op de eerste verdieping de avond voordat we gingen verhuizen er ingelegd. Dat was op 29 oktober. Op 1 november zijn we er officieel ingegaan. Er was toen wel al gestukt, maar de rest moesten we nog allemaal doen. We hebben al onze spullen in het midden van de kamers gezet, omdat we nog moesten schilderen. Beneden hadden we een gehuurde douchecabine in de woonkamer gezet en er was nog geen centrale verwarming. Verder hadden we ook nog geen water op de wc. Het was een losse wc pot waar we met een emmer moesten doorspoelen. Het was dus letterlijk kamperen in huis. Niet aan te raden!”

 

Hoe lang heeft dit kampeeravontuur geduurd?

“We zijn met de badkamer begonnen. Dat was de focus. Qua werk viel dat een beetje tegen. De tweede week van december was de badkamer pas klaar om te gebruiken. Toen zijn we beneden aan de slag gegaan met de vloer en de keuken. De keuken duurde uiteindelijk ook nog best lang. Deze had een lange levertijd en kwam pas in februari. Tot die tijd hebben we het gedaan met een gasstel en airfryer. Toen de keuken er eenmaal was konden we redelijk snel een soort van normaal wonen. We hadden toen eindelijk de basics.”

 

En hoe ver zijn jullie nu?

“Het is nog niet af. Het eerste jaar is het huis super snel gegaan. Het tweede jaar een stuk minder door verschillende redenen. We waren er ook even moe van. We zijn inmiddels al weer een tijdje bezig. De gang beneden en gang boven naar zolder zijn nu aan de beurt. Deze zijn wel geschilderd, maar we moeten nog wat afwerkingen doen. Dan de zolder daarna is de achtertuin aan de beurt. De grote ruimtes zijn qua klussen klaar. Alleen nog de inrichting. We komen uit een klein appartement waar we alles van hebben meeverhuisd. In dit huis heb je wel grotere meubels nodig.”

 

Wat vond je het leukste om te doen?

“Het leukste is om te zien dat wat je bedenkt er komt. We hebben lang over de keuken nagedacht. Toen het er eenmaal stond was dat heel erg tof! Daarnaast vind ik het heel leuk wat ik allemaal heb geleerd over het bouwen van een huis. Dingen waar je nooit over nadenkt. Je leert bijvoorbeeld hoe de bedrading van elektra zit en hoe de afvoer van je badkamer loopt. Wouter wist dit allemaal. Hij heeft veel verbouwingen gedaan. Hij had alleen af en toe wat moeite met mijn duurzame eisen. Hij was gewend om dingen op een bepaalde manier te doen. Ik bleef continue vragen of het niet duurzamer kon. Gelukkig stond hij daar wel voor open. Dat was een leuke uitdaging.”

 

Had je als doel om een co2 neutraal huis te bouwen?

“We hebben het zo gedaan dat we ons hebben voorbereid op een aantal dingen, omdat we een beperkt budget hadden. Ik wilde graag een warmtepomp, maar dat was nu niet haalbaar. We hebben het wel voorbereid zodat er een kan komen in de toekomst. Daarnaast hebben we dingen die je makkelijk kan doen allemaal meegenomen, zoals isolatie en een nieuwe meterkast. En hopelijk komen er uiteindelijk zonnepanelen van Lens!”

 

En dan natuurlijk de vraag: Wat was het verschrikkelijkste om te doen?

“Het zwaarste vond ik dat we er al woonde terwijl we nog bezig waren. Zeker in het begin ben je er elke dag mee bezig. Er ligt overal stof en rotzooi.

Verder hadden we op een gegeven moment een verstopping in het riool. Bij de vorige eigenaar was de tuin helemaal uit de hand gelopen. De wortels van bomen hadden de rioolleiding aangetast. Die waren in het riool gaan groeien. We hebben toen de voortuin open moeten graven om dat te herstellen.”

 

Zou je het andere aanraden om ook een huis op te knappen?

“Je moet wel echt zelf handig zijn. Of heel veel geld hebben om het uit te besteden. Iemand waar je het mee koopt of jijzelf moet ook veel kunnen doen. Dan is het echt waard om te doen. Het is een goede investering. Daarnaast moet je het natuurlijk ook wel een beetje leuk vinden.”

 

En hoe vond je het uiteindelijk om alles zelf te bepalen? Dat lijkt me soms ook erg veel.

“Dat vond ik soms ook wel lastig. Je kunt het namelijk ook niet alleen bepalen. Je moet rekening houden met elkaar. Je moet samen iets bedenken. Ik merkte op een gegeven moment dat mijn capaciteit om keuzes te maken op was. Ik kon geen beslissing nemen over wat we wilde. We hebben er toen ook echt de tijd voor genomen. Zo hebben we qua inrichting nog helemaal geen keuzes kunnen maken. Daar gaan we nu pas mee starten. En willen we dan zelf iets maken of iets kopen bij de kringloop? Of stiekem toch iets nieuws. Dat zijn allemaal dingen waar ik over nadenk.”

 

En dan de laatste vraag.. Hebben jullie een plan wanneer het af gaat zijn?

“(Lacht)

Voor ons gevoel is dit nog niet het laatste huis waar we gaan wonen. Dat gevoel heb ik nu al. We moeten er van onszelf in ieder geval 5 jaar wonen. Voor de verkoop moet het sowieso af zijn en we willen er ook zelf nog wel even van genieten. Dus ergens tussen nu en 5 jaar willen we het wel klaar hebben.”

 

 

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Rinske

Dat er bij Lens alle ruimte is voor persoonlijke groei bewijst Rinske nog maar eens. Van tijdelijk bijbaantje tot fulltime Marcom teamleider. Ze neemt ons mee door haar groeipad.

Evert

Zeg je duurzaamheid dan zeg je Evert.