Hoe wordt je een klimaatburgemeester?

“Ik zag op Twitter een oproep van het ministerie om je aan te melden als klimaatburgemeester. Het idee is dat iemand uit een gemeente zich inzet om allerlei zaken rondom het klimaat onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door het organiseren van diverse acties tijdens de klimaatweek binnen de gemeente.”

Hoe zet jij je in voor het klimaat binnen jouw gemeente?

“In Diemen ben ik al twintig jaar actief bezig met het klimaat. Ik heb samen met een buurtgenoot/vriend het Diemerklimaat opgezet in 2009 om het klimaatbewustzijn bij de inwoners van Diemen te vergroten. Denk aan: wat kun je bijdragen om klimaatverandering te ontzien/te verminderen en hoe erg is het überhaupt? Ook op andere vlakken besteden we aandacht aan het klimaat zoals het letten op je voeding, informatie over ontbossing, de voordelen van elektrisch rijden/vliegen, wat is de impact van alles wat jij doet en hoe groot is jouw footprint? Bij het klimaatnetwerk (tegenwoordig Duurzaam Dorp Diemen) hebben we thema avonden georganiseerd. Dan nodigden we een spreker uit of we vertoonden een film met na afloop de mogelijkheid tot discussie. We werken ook samen met het Repair Café in Diemen, waardoor mensen zich bewust worden dat repareren beter is dan iets nieuws kopen. We overleggen met de gemeente welke acties wij het beste kunnen promoten voor de inwoners van Diemen.”

Wat doe je zelf aan duurzaamheid?

“Dat is een ontzettend lange lijst:
– Mijn huis isoleren
– De verwarming laag zetten
– Ik doe vrijwel alles met de fiets (ik heb geen auto)
– Weinig spullen kopen, veel recyclen en (laten) repareren
– Elektrisch koken
– Veganistisch eten
– Binnenkort schaffen we infrarood panelen aan, waardoor we heel lokaal kunnen verwarmen en in principe de centrale verwarming niet meer aan hoeft.”


Heb je nog duurzame tips voor ons?

“Er is een boek dat heet “De Verborgen Impact”, waarin heel veel dingen staan, waarvan je je niet zo bewust bent, maar die wel degelijk een flinke impact hebben op het klimaat. Bijvoorbeeld als je (iets) nieuws nodig hebt, loop dan niet meteen naar de Action om het aan te schaffen. Je kunt het lenen, hergebruiken of, als iets stuk is, proberen te repareren. Echt een aanrader. Ook op “www.milieucentraal.nl” staan heel veel tips. Twee hele simpele: Koop minder (ook goed voor je portemonnee!) en eet minder vlees. Dierlijke producten hebben een enorme impact op het klimaat. Het land dat nu wordt gebruikt voor het telen van veevoer, kan ingezet worden voor het verbouwen van gewassen die direct door de mens geconsumeerd kunnen worden.”

"Voor de productie van één kilo vlees heb je meer dan 25 kilo graan nodig. Ook wel een klimaatknaller genoemd. Als je wilt knallen voor het klimaat eet dan minder dierlijke producten!"

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Evert

Onlangs heeft Evert Kuiken de Install-Q erkenning voor Lens binnengesleept. In dit interview lees je hoe!

Levien

“Ik wil bijdragen aan de transitie naar een duurzamere samenleving. Dat is één van de redenen dat ik in de duurzame energiesector terecht ben gekomen en nu alweer 10 jaar bij Lens werkzaam ben”.