Waarom heb je gekozen om de versnelde PV-Erkenning cursus te volgen?

De eerste reden is dat we hiermee de InstallQ certificering hebben gekregen. De tweede reden is dat ik zelf behoefte had aan een update van mijn kennis.

Een update? Betekent dit dat je veel van de kennis al had?

Nou, ik heb nooit een opleiding in PV gehad. Ik heb wel eens een online cursus gedaan bij TU Delft, maar dat was het. Verder heb ik natuurlijk wel al veel praktijkervaring opgedaan en heb ik veel geleerd tijdens de inspecties en door te kijken hoe anderen het doen, maar ik heb nooit training gehad over het installeren van panelen. Dit maakte dat er ongetwijfeld dingen waren die ik nog niet wist en daardoor misschien wel fout deed tijdens de inspecties.

Uiteindelijk viel het zelfs een beetje tegen hoeveel ik al wist. Sommigen onderwerpen waren gesneden koek, maar sommige onderwerpen waren geheel nieuw voor mij.

Kun je ons meenemen in wat je zoal leert bij deze opleiding?

Van het verkopen van zonnepanelen en waar je in dat proces rekening mee moet houden naar het ontwerpen en berekenen van een systeem, het installeren van zonnepalen en het onderhouden. Je leert bijvoorbeeld ook welk gereedschap je moet gebruiken en hoe je veilig op een dak werkt.

Binnen 7 dagen leer je dus eigenlijk het hele proces kennen dat Lens dagelijks uitvoert (afgezien van ondersteunende taken zoals facturering en klantenservice).  

Dit betekent niet dat je alleen deze training kunt doen om vervolgens een bedrijf in zonnepanelen op te starten. Als je geen ervaring hebt of geen elektrotechnische kennis hebt dan red je het niet om het examen te halen. Enige achtergrond is dus wel van belang. En zelfs als je het examen gehaald hebt moet je nog praktijkervaring op gaan doen. Je leert wel 4 panelen installeren op een schuin dak, maar dat is binnen. Op 9 meter hoogte met regen en wind is dat toch echt wat anders.

Kun je een voorbeeld noemen van een opdracht die je hebt gedaan tijdens de cursus?

De cursus bestond steeds uit een deel theorie en een deel praktijk. Zo is het praktijkgedeelte op locatie in het pand waar eerst een autobedrijf zat. Daar hebben ze op de grond een platdak systeem gebouwd met 4 panelen. Er ligt zelfs een dakdoorvoer bij. Hierbij moesten we het systeem uit elkaar halen om het vervolgens zelf weer helemaal op te bouwen.

In de ruimte daarnaast hebben ze ook nog een schuin dak gebouwd. Hier moest je jezelf zekeren zodat je ook leert om veilig te werken. Ook op het schuine dak moest je een installatie bouwen en dus leren werken met de dakpannen.

Ik had wel eens eerder, toen ik nog onderdeel van beheer was, een systeem recht gelegd, maar dit was de eerste keer dat ik een installatie van scratch heb opgebouwd. Zeker op een schuin dak had ik nog nooit eerder gewerkt.

"De cursus heeft mijn werk efficiënter gemaakt. Ook ben ik meer bewust van welke stappen je moet nemen en waar je op moet letten in verschillende fases van het Lens proces."

Hoe pas je de kennis die je bij de opleiding hebt geleerd toe in je werk?

Tijdens de cursus leer je veel over formules die je moet gebruiken in het werk. Deze heb ik verwerkt in een Excel sheet die ik gebruik bij inspecties. In dit Excel sheet verzamel ik informatie die ik nog heb bij een inspectie. Hiermee bereid ik de inspecties voor.

Door de toevoeging van de formules die ik geleerd heb tijdens de cursus kan ik nu bijvoorbeeld makkelijk van te voren berekenen hoeveel panelen er op een omvormer passen of welke kabeldiktes er gebruikt moeten worden. Dit hoef ik nu dus niet meer zelf te berekenen. Ik kies nu in het bestand welke omvormer  er bij een installatie is gebruikt en vul een paar gegevens van een paneel in en dan geeft het Excel bestand (globaal) aan of het past of niet. Als het niet past kan ik de engineer benaderen om er samen achter te komen waar het niet goed gaat. Als blijkt dat het wel past dan hoef ik op locatie, naast alle standaard checks op bijvoorbeeld klemmetjes, alleen nog maar te checken of het gekozen paneel type op het dak ligt en of de juiste omvormer er hangt.

De cursus heeft mijn werk dus efficiënter gemaakt. Ook ben ik meer bewust van welke stappen je moet nemen en waar je op moet letten in verschillende fases van het Lens proces.

Wat betekent het om deze PV-erkenning te hebben?

Ten eerste vragen veel klanten erom. Zij worden door adviseurs gewezen op de keurmerken die bedrijven moeten hebben. Op dit moment is InstallQ het grootste keurmerk. Het is voor klanten een manier om te weten, zonder dat ze je hoeven door te lichten, of een bedrijf serieus is en goed werk kan leveren.

Ten tweede, wat ik zelf belangrijker vind, is dat medewerkers met deze erkenning een algemene basiskennis hebben. Hierdoor kunnen zij hun werk goed doen!

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Sonja

Zelfs na 40 jaar gewerkt te hebben als klantenservice medewerker steekt Sonja Schoenmaker nog iets op van een recent gevolgde training in haar vakgebied.

Hafid

Hafid Oumaki is een van onze toppers van beheer. Ondanks dat hij al een tijdje meeloopt bij Lens is hij nooit uitgeleerd.