Kun je kort uitleggen wat energieopslag inhoudt?

“Energieopslag is bij de meeste bekend als batterijen of accu’s. Het wordt door veel mensen gezien als één van de ontbrekende puzzelstukjes in de energietransitie. Het elektriciteitsnet begint op veel plekken vol te raken, voor zowel teruglevering aan- als afname van het net. Door veel mensen wordt energieopslag daarom gezien als een van de mogelijke oplossingen om vertraging van de uitrol van zonne-energie te voorkomen.”

En wat houdt energieopslag technisch gezien in?

“Er worden voornamelijk lithium batterijen gebruikt in de markt. Deze batterijen hebben een hoge round trip efficienty, met andere woorden: je verliest relatief weinig energie bij het laden en ontladen. Nadeel van lithium batterijen is deze ook wordt gebruikt voor telefoons laptops of elektrische auto’s, wat voor lange levertijden zorgt.Daarom kijken we ook naar andere mogelijkheden zoals zoutwater of flow batterijen.”

“Energieopslag wordt door veel mensen gezien als één van de ontbrekende puzzelstukjes in de energietransitie.”

En wat houdt energieopslag technisch gezien in?

“Er worden voornamelijk lithium batterijen gebruikt in de markt. Deze batterijen hebben een hoge round trip efficientry, met andere woorden: je verliest relatief weinig energie bij het laden en ontladen. Nadeel van lithium batterijen is deze ook wordt gebruikt voor telefoons laptops of elektrische auto’s, wat voor lange levertijden zorgt. Daarom kijken we ook naar andere mogelijkheden zoals zoutwater of flow batterijen.”

 

Waar is Lens nu dan precies mee bezig?

“We zien veel kansen in de ontwikkeling van de batterijen en krijgen hier ook veel vragen over vanuit klanten. We hebben de afgelopen jaren een aantal proeven gedraaid met batterijopslag op kleine schaal, met bijvoorbeeld een thuisbatterij. De ontwikkeling van de batterijen is de afgelopen jaren heel hard gegaan. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper geworden en voor steeds meer toepassingen rendabel. Nu zijn we grotere pilots aan het draaien. Denk aan een kantoorgebouw en groot zonnepark.

De uitrol staat nog in de kinderschoenen. We bevinden ons nog in de verkennende fase. Op dit moment zijn we mogelijke cases in kaart aan het brengen en aan het testen of de toepassing interessant kan zijn. Het doel is om dit jaar nog een heel palet aan verschillende systemen te plaatsen.”

 

En wat is jouw rol hierin?

“In september ‘21 hebben we een werkgroep energieopslag opgericht. Ik had binnen deze groep de coördinerende rol. Ik zorgde ervoor dat de kennis van de werkgroep op de juiste manier benut werd. Inmiddels zijn er twee mensen afgezwaaid, waarmee ook een deel commerciële kennis weg is. Daarvoor zijn we momenteel actief op zoek naar een goede vervanger,een business developer met commerciële kennis (solliciteer dus vooral!). Inmiddels heb ik steeds meer technische kennis opgedaan en ben ik de kartrekker van de werkgroep geworden. Chris haakt aan wanneer hij er tijd voor vrij kan maken.”

 

Wat houden je werkzaamheden in?

“Dit gaat van het leggen van nieuwe contacten met bedrijven tot het onderzoeken en analyseren van de markt, het schrijven van proposities (wat Lens concreet kan aanbieden op het gebied van energieopslag) en het uitvoeren van pilots. Voor pilots moeten ontwerpen gemaakt worden, gekozen worden voor welk type energieopslag we gaan en welke specificaties dat moet hebben.

Ook zijn er veel regels vanuit de brandweer en de verzekeraar omtrent veiligheid. Deze hele markt staat nog in de kinderschoenen. Je kunt het vergelijken met de zonne-energiemarkt 10 jaar geleden. De verzekeraar en brandweer zijn in het begin niet heel erg duidelijk geweest over wat alle eisen precies waren. In de loop van de tijd is dit geprofessionaliseerd. Dat zie je nu ook weer terug in de energieopslag markt. De brandweer is nu heel streng. Ik ben dan ook samen met twee leveranciers alle normen aan het doornemen om te kijken of we kunnen voldoen en de brandweer aan het voorzien van commentaar wat onhaalbaar is. Onderhand besteed ik hier ongeveer de helft van mijn tijd aan.”

 

Hoe complex is de materie?

“Energieopslag is in het algemeen vrij complex. Vooral je het wil optimaliseren met opwek (zon) en verbruik (laadpalen of warmtepompen). En dan hebben we het nog niet eens over alle verdienmodellen die mogelijk zijn. We werken dan ook nauw samen met aanbieders van warmtepompen en laadpalen om tot geïntegreerde oplossingen te komen. Het helpt om samen op te trekken. Wie in zo’n samenwerking de regie neemt is echter nog een groot vraagstuk.”

 

En wat is jouw droom voor Lens als het gaat om energieopslag?

“Dat is om energieopslag op zo’n manier in te kunnen zetten dat de energietransitie en de uitrol van zonne-energie niet vertraagd hoeft te worden. De energietransitie daadwerkelijk versnellen door innovatieve oplossingen op het gebied van energieopwek!”

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Evert

Zeg je duurzaamheid dan zeg je Evert.

Keenen

Keenen van den Broek is werkzaam op de HR afdeling van Lens. Dit doet ze nu 2 jaar met veel plezier. “Je krijgt de kans om werkelijk te groeien en dingen op te pakken die je zelf ook echt leuk vindt. Alles bij elkaar maakt dat het juist fijn om bij Lens te werken”.