Kun je kort uitleggen wat de logger inhoudt?

“Het is een meetapparaat om te kijken of zonnepaneelinstallaties goed functioneren. De logger meet hoeveel energie er doorheen loopt. We gebruiken dat om te kijken hoeveel energie er wordt opgewekt door de omvormers. Dit is natuurlijk niet de enige oplossing, maar meestal zijn andere soorten loggers afhankelijk van een internet verbinding op locatie. Bij de meeste van onze projecten is er geen internetverbinding. Dit hebben we opgelost door onze logger een eigen internetverbinding te geven. Het werkt een beetje zoals een mobiele telefoon.”

"Onze logger is toekomstbestendig.”

En wat zijn de voordelen van het hebben van een eigen logger?

“Hiervoor werkte we met een bestaand product. De slimme meter van Xemex. Die doet hetzelfde, maar daar kleefden een aantal nadelen aan. We besloten daarom zelf iets te maken. De Lens-logger heeft als voordeel dat er niet een apart kastje voor de aardlek automaat geplaatst hoeft te worden. Dat zit bij onze logger inbegrepen. Voor de installateur is dit heel makkelijk. Hij hoeft alleen maar een aantal kabels te verbinden. Daarnaast verkrijgen we meer data waardoor we beter kunnen zien wat er gebeurt. Als de logger bijvoorbeeld niet online is kunnen we beter analyseren waarom. Er zijn meer mogelijkheden. Het kastje kun je namelijk ook aansluiten op slimme meters en omvormers. Onze logger is toekomstbestendig.”

 

Ben je helemaal klaar met de ontwikkeling van de logger of vergt dit nog steeds werk?

“We leven nu in een wereld met een elektronische componentencrisis, zoals ze dat zo mooi noemen. Chips zijn niet te verkrijgen. Daar hebben wij veel last van. Verschillende onderdelen van de logger zijn momenteel niet leverbaar. Het verkrijgen van deze componenten vergt dus nog steeds werk. Daarnaast zijn er ook procedures voor het bouwen van elektronica. Hier treden momenteel ook problemen bij op, waardoor wij onze eigen procedures moeten omgooien. Dus nee, klaar zijn we zeker nog niet!”

 

Hoe vond je het om aan de logger te werken?

“Ik vond het leuk, maar zou het niet zo snel nog een keer doen. Het is een vrij intensief proces, omdat je constant tegen deadlines aanwerkt en we ad hoc problemen, de kinderziektes, moesten verhelpen. Dat is natuurlijk niet ideaal.”

 

Wat is jouw rol geweest bij de ontwikkeling van de logger?

“Het was een idee van Chris. Hij wilde dit al heel lang. Jim heeft vervolgens de business case uitgedacht. Daar zat al heel veel werk in. Uit de analyse bleek dat het aantrekkelijk was om een eigen logger te ontwikkelen. Dit gingen we samen met Spectral doen. In dit hele proces zou ik alleen een adviserende rol spelen. Ik was op dat moment namelijk ook op reis in Zuid-Amerika, maar toen begon de pandemie. Ik zat vast op een plek in Zuid-Amerika en moest terugkomen. Dat was het moment dat ik toch meer betroken ben geraakt bij de logger.

De insteek was dat wij de specificaties voor de logger zouden aanleveren en dat we de soft- en hardware zouden uitbesteden aan Spectral. Spectral is een kleine scale-up en al snel bleek dat zij niet genoeg capaciteit hadden om dit te doen. Hierdoor hebben we zelf meer aan het ontwerp moeten doen. Toen is ook besloten dat ik het software ontwerp ging maken. Spectral heeft de basissoftware geleverd en deze heb ik, samen met Mark en Spectral, herschreven voor de logger. Kevin heeft vervolgens de software voor het platform geschreven.

In dit hele proces viel Jim ook nog uit waardoor ik ook een deel van de organisatie op mij heb genomen. Ik ben er uiteindelijk twee jaar intensief mee bezig geweest. Ik heb me met alles bemoeid. De opbouw van het kastje, de stickers, de tests en de letterlijke eisen. Ik heb me zelfs bemoeid met de dikte van de draadjes.”

 

Wat is de toekomst van de logger?

“We hopen dat we ergens volgend jaar in grote aantallen kunnen produceren. De logger gaat dan gebruikt worden in onze EGW projecten. Hierdoor kunnen we kijken hoeveel onze installaties produceren. In de tweede plaats gaan we ook proberen om de logger in de markt te zetten zodat anderen het kunnen gebruiken. We kunnen het in gaan zetten voor smart grid toepassingen. Met de problemen op het net willen we de mogelijkheid hebben om omvormers een signaal te geven dat ze even minder of niet moeten leveren als dat nodig is. Technisch gezien kan dit alleen is de software nog niet zo ver.”

De Mensch van Lens aan het woord

Benieuwd naar nog meer verhalen?

Zoë

Doordeweeks ondersteunt zij het sales team als Technisch Sales Enigneer, maar in haar vrije tijd ontpopt zij zich als klusvrouw tijdens de verbouwing van haar klushuis.

Dirk

“De kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan wil ik gaan overbrengen aan de nieuwe accountmanagers die bij Lens komen werken”.