Waar staat KAM voor?
“KAM staat letterlijk voor Kwaliteit, ARBO (arbeidsomstandigheden) en Milieu.”

Kun je uitleggen wat voor werkzaamheden hierbij komen kijken bij Lens?
“Zeker, laten we beginnen bij ‘’Kwaliteit’’. Dit onderdeel gaat vooral over de kwaliteit van de  bedrijfsprocessen. Dus ook wel de kwaliteit van werken en van de diensten die je levert.

Denk bijvoorbeeld aan een PV installatie. Wanneer er een PV wordt geïnstalleerd kan er in het ergste geval door een afwijking stroom lekken, waardoor er een brand kan ontstaan. 

Dat is alsof je naar de autodealer gaat, een nieuwe auto koopt en wegrijdt met een lekke band. Dit is gevaarlijk en wij leveren niet wat we beloven (een veilige, goed werkende pv-installatie). Het is slecht voor de klantbeleving, ons imago en niemand wilt verantwoordelijk zijn voor schade. Niet voor materiële schade (dit doet natuurlijk af aan de winstmarge) maar al helemaal niet voor persoonlijk letsel.  

Om dit soort incidenten en afwijkingen te voorkomen zullen organisaties zich moeten houden aan verschillende eisen. Deze eisen kun je opdelen in drie verschillende perspectieven:
  • Wet en regelgeving, waar vaste wetten in vaststaan gelegd over de kwaliteit van de arbeid
  • NEN normen, waarin richtlijnen staan
  • Vanuit de opdrachtgever; woningcorporatie stelt eisen aan de uitvoer en oplevering (vaak is dit afgesproken in de aanbesteding) Lens stelt als opdrachtgever ook eisen aan de onderaannemers (installatie-eisen) en van Lens naar de bewoners

  • De kern van de werkzaamheden die ik doe zit hem dus in;
  • Het vergaren van info en dit op de juiste manier registreren.
  • Het analyseren van de gegevens en zoeken naar verbeteringen.
  • Het ontwerpen, implementeren en borgen van de verbeteringen.”

  • En als je kijkt naar de ‘’A’’ van KAM? Wat komt hierbij kijken?
    “Als je het hebt over arbeidsomstandigheden, kijk ik grotendeels naar de werkomgeving en veiligheid daarvan. De arbowet is hier de wettelijke grondslag en dus leidend.  

    Eigenlijk is je doel bij het onderdeel arbo om sturing te geven aan de werkgevers en daarnaast de werknemers te beschermen. 

    Voorbeelden van onderwerpen die hierbij horen zijn:
  • De RIE (Risico-inventarisatie en evaluatie): een opsomming van alle mogelijke risico’s waar het bedrijf en de werknemers aan (kunnen) worden blootgesteld en op welke manier wij als Lens dit proberen te voorkomen. Het gaat dan om het verlagen van de kans dat het gebeurd en het verlagen van de impact die het heeft
  • Beschikken over een BHV Team
  • Arbeidstijden; meer een HR-taak, maar hier zit overlapping met KAM. Andere voorbeelden hiervan zijn PSA (psychosociale arbeidsomstandigheden) dit zijn onderwerpen zoals stress, werkdruk en intimideren, pesten of andere vervelende intercollegiale zaken. het proces omtrent verzuim (werkgeluk is meer HR maar het kan ook komen door de manier van onveilig/ongezond werken. Een specifiek voorbeeld: een medewerker snijdt zich aan een zonnepaneel en kan de dag erna niet werken. Oplossing kan zijn; werknemers hebben geen (goede) werkhandschoenen.

  • Maar ook kleinere onderwerpen zoals de soort bureaustoelen of het verwijderen van losliggende kabels op kantoor. Zo hebben Raymond en ik de kabels die op de grond lagen op kantoor verstopt zodat ze niet meer in het loopgebied liggen.”

    "Ik vind het leuk om dingen te verbeteren en mee te denken vanuit verschillende perspectieven. Ik wil bij Lens een omgeving creëren waarin men echt samenwerkt."

    Dit gaat dus echt over het creëren van een veilige werkplek voor zowel de medewerkers op kantoor als buiten kantoor voor je monteurs?
    “Yes! En dan tot slot het onderdeel Milieu. Hierbij gaat het over het creëren van een werkomgeving waarin de uitvoering van je werkzaamheden geen slechte invloed heeft op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan wat voor soort panelen er worden gelegd, of er veel wordt geprint door werknemers, hoe het verbruik is aan energie, water en licht of in hoeverre mensen met de auto naar werk komen.

    Om hier een goed inzicht over te krijgen hadden we voorheen een milieugroep bij Lens. Dit zal binnenkort ook weer opgezet worden.

    Naast deze groep houd ik mij bezig met het in stand houden van de volgende certificaten;

  • VCA, het staat voor: Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, veilig werken.
  • ISO9001, een normering/certificaat die gericht is op kwaliteitsmanagement. Kwaliteitsmanagement gaat eigenlijk meer over grip hebben op de bedrijfsprocessen. Registreren, leren en verbeteren: weet wat je doet, weet hoe je dat doet, registreer dit, analyseer de resultaten, leer hiervan en verbeter. Plan>Do>Check>Act”


  • Wat geeft jou energie in dit werk?
    “Ik vind het leuk om dingen te verbeteren en mee te denken vanuit verschillende perspectieven. Ik wil bij Lens een omgeving creëren waarin men echt samenwerkt. Niet alleen aan de eigen taken, maar juist aan het bedrijfsdoel. Voor elkaar, met elkaar, hoop ik uiteindelijk een omgeving te creëren dat iedereen van het team rekening houdt met de verschillende werkeisen en we een zo’n geschikt mogelijke werkomgeving creëren zodat de kwaliteit van de arbeid alleen nog maar vooruit kan gaan. Lens do this together!”

    De Mens van Lens aan het woord

    Benieuwd naar nog meer verhalen?

    Zoë

    Doordeweeks ondersteunt zij het sales team als Technisch Sales Enigneer, maar in haar vrije tijd ontpopt zij zich als klusvrouw tijdens de verbouwing van haar klushuis.

    Keenen

    Keenen van den Broek is werkzaam op de HR afdeling van Lens. Dit doet ze nu 2 jaar met veel plezier. “Je krijgt de kans om werkelijk te groeien en dingen op te pakken die je zelf ook echt leuk vindt. Alles bij elkaar maakt dat het juist fijn om bij Lens te werken”.